logo

Handleiding Trein Onderweg

Voordelen van Trein Onderweg - Planner

De Nederlandse Spoorwegen hebben een hele goede reisplanner. Daarnaast heeft de NS de beste informatie over de dienstregeling van de treinen van NS en de beste informatie over storingen en vertragingen van hun treinen.

Desondanks heeft Trein Onderweg voordelen op verschillende fronten.

Snelste route

Vaak geeft Trein Onderweg maar één advies; de route waarmee u zo snel mogelijk de bestemming bereikt.

In een enkel geval komt Trein Onderweg met een snellere route. Bijvoorbeeld op donderdagmiddag om 15:50 uur, wanneer u in Amersfoort staat en zo snel mogelijk naar Den Haag Centraal wilt gaan. Zoals onderstaande screenshots laten zien, komt u met het Trein-Onderweg-advies 12 minuten eerder aan.

U ziet eerst het advies van NS (met gele bovenkant), daarna het advies van Trein Onderweg.

3 reisdadviezen van NS 3 reisdadviezen van TO

Beste route

Wanneer er routes met minder reistijd zijn, waarbij minder hoeft te worden overgestapt, die goedkoper zijn, meer speling bieden tegen vertragingen of treinwisselingen bevatten die weinig tijdswinst opleveren, dan worden meerdere keuzes geboden.

Er worden daarom maximaal vijf routes geadviseerd. Bent u te laat voor de door u gewenste route, klik dan op de knop "later" naast de vertrektijd, want Trein Onderweg overweegt geen routes die eerder vertrekken dan de ingevoerde vertrektijd.

In onderstaand voorbeeld ziet u dat het tweede advies drie minuten langer duurt, maar daarmee een extra overstap voorkomt. Voor de advisering van deze "beste" route maakt Trein Onderweg een afweging tussen overstappen, kosten, aankomsttijd en het gebruik van NS-bussen versus omrijden met de trein, zodat u zelf de keuze kunt maken tussen gemak, tijd en kosten.

3 reisdadviezen van TO van Ck naar HC op zondag om 21:05

In het advies ziet u niet direct waar u moet overstappen. Wanneer u op een reisadvies klikt, dan ziet u alle details. Wel ziet u al direct de verschillende treinen van het advies. Elke gekleurde lijn die begint met een cirkel en eindigt met een streep representeert de rit van een trein. De cirkel geeft het tijdstip van vertrek aan en de streep aan het einde hoe laat de trein aankomt op het overstap- of eindstation. De kleur van de lijn ertussen geeft het traject en vervoerder aan.

Het derde advies wordt getoond, omdat hierbij maar één keer hoeft te worden overgestapt, in plaats van twee of drie keer.

Hieronder nog een voorbeeld; het advies wanneer u net de ideale trein (van 11:10 uur) gemist heeft.

Reisdadviezen van NS zonder overchecken Reisadvies van TO met overchecken vanwege voorbij rijden

Trein Onderweg geeft aan, dat wanneer u met de Sprinter naar Nijmegen reist en terugreist met de Intercity, dat u dan al om 12:03 uur op uw bestemming kunt zijn.

Goedkoopste

Bij de advisering houdt Trein Onderweg rekening met de prijs van de reis. Hieronder ziet u het advies van NS en Trein Onderweg. Door in Elst over te stappen bespaart u toch weer mooi € 0,44.

NS adviseert overstap in Arnhem Goedkoper reisdadvies van TO door in Elst over te stappen

Wanneer u een NS-abonnement heeft, dan kunt u dat in Trein Onderweg instellen en dan wordt hiermee in de advisering rekening gehouden.

Stel, het is donderdag 15:30, u heeft een Dal Voordeel abonnement en wilt van Doetinchem naar Apeldoorn. Hieronder ziet u het advies van NS en van Trein Onderweg. Door de trein van 15:37 te nemen naar Winterswijk spaart u mooi € 2,10 uit.

Standaard reisdadviezen van NS Goedkoper reisdadvies van TO door langer te reizen

In onderstaand advies ziet u de reismogelijkheden bij het gebruik van een Dal Voordeel abonnement

Prijsopties in adviezen TO

Met het 2e advies (vertrektijd 18:12) stapt u in Gouda uit om uit te checken en vervolgens weer in te checken. U vervolgt de reis en komt toch nog om 20:22 aan op de bestemming en heeft daarmee weer enkele euro's bespaard. Het vertikale roze streepje geeft aan waar tijdens de reis dient te worden uit- en ingechecked.

Het 3e advies geeft aan, dat als u die route overweegt, dat u dan het beste een kaartje kunt kopen, want reizen op saldo met een Dal Voordeel abonnement zou duurder uitvallen.

Favorieten

Wanneer u regelmatig dezelfde reis volgt, dan kan het handig zijn om het reisadvies als Favoriet (of "bookmark") op te slaan. Wanneer u als datum "vandaag" heeft gebruikt, dan kunt u deze Favoriet elke dag gebruiken om te bepalen wat de beste route is op die dag. Zo kunt u bijvoorbeeld voor uw vaste reis een Favoriet opslaan voor "heen" en voor "terug".

Dit geldt overigens ook voor het vertrektijdenoverzicht. Ook deze kunt u met het door u gekozen station als Favoriet opslaan.

Wanneer u op een advies klikt, dan klapt het advies open en ziet u behalve de details ook de knop "Kies deze reis", zoals te zien is in onderstaand voorbeeld.

Van Amsterdam naar Assen, n keer overstappen

De groene tekst is de instructie van het reisadvies. De tussenliggende blauwe regels zijn de treinen waaraan gerefereerd wordt, met het station waar u moet op- of overstappen en het station waar u moet over- of uitstappen. Wanneer u daarop klikt ziet u ook welke tussenliggende stations de trein aandoet danwel voorbij rijdt.

Voordelen van Trein Onderweg - Onderweg

Klik op "Kies deze reis", wanneer u het reisadvies wilt volgen. De gekozen reis wordt dan ingesteld en u komt automatisch in het onderdeel "Onderweg".

Onderweg overzicht voor vertrek

De reis wordt elke 30 seconden automatisch ververst, zodat bijvoorbeeld vertragingen kunnen worden verwerkt. Linksboven staat de huidige tijd; in het voorbeeld 08:58 uur. Klik op ververs wanneer verversing niet (meer) automatisch gebeurt.

Naast de huidige tijd staat de instructie voor dat moment. In het voorbeeld is dit de instructie om in de juiste trein plaats te nemen.

Daaronder staat de verdere reis afgebeeld. Zoals in de planner de reis van links naar rechts afgebeeld staat, zo staat in onderweg-deel de reis van boven naar onder afgebeeld. Zodra het relevant wordt, worden automatisch de tussenliggende stations getoond waar de trein ook zal stoppen.

Niet uitgestapt

Ten tijde van het overstappen verschijnt automatisch de knop "niet uitgestapt", zoals in onderstaand voorbeeld.

Onderweg met knop Niet Uitgestapt

Klik op de knop "niet uitgestapt" wanneer u (om welke reden dan ook) niet uitstapt. U komt dan automatisch in de adviesplanner, waarbij de adviesplanner weet dat u nog in dezelfde trein zit.

Advies om dan maar in Lelystad over te stappen

In dit voorbeeld adviseert de planner om te blijven zitten tot Lelystad Centrum en daar over te stappen op de Intercity naar de bestemming. In dit voorbeeld heeft de alternatieve route geen effect op de aankomsttijd.

U kunt terug naar het oorspronkelijke reisadvies door op Terug-knop van uw browser te klikken, of door op "Onderweg" in de menubalk aan de onderkant te klikken.

Klik op "Kies deze reis" als u de alternatieve route wilt volgen.

Overstap gemist

Wanneer de aansluitende trein vertrekt, verschijnt automatisch de knop "overstap gemist", zoals in onderstaand voorbeeld.

Onderweg met knop Overstap Gemist

Klik op "overstap gemist" wanneer u de overstap gemist heeft. U krijgt dan een reisadvies, er vanuit gaande dat u zich nog steeds op dat station bevindt.

Advies met latere aankomst

In dit voorbeeld ziet u de opties die er in dit geval waren. Het missen van de aansluiting betekent in dit geval dat de reis (tenminste) een half uur later zal eindigen.

Snellere route / betere route

Wanneer er een snellere route beschikbaar is, dan verschijnt automatisch de knop "Snellere route", zoals in onderstaand voorbeeld.

Betere route beschikbaar dan omrijden over Leiden

In dit geval blijkt er toch een geschikte trein tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal te rijden, zoals te zien is in onderstaand voorbeeld. Dit spaart niet alleen een overstap, maar leidt ook tot eerdere aankomst.

Direct van Utrecht naar Den Haag

Alternatieve route

Hieronder volgt een voorbeeld hoe Trein Onderweg om gaat met vertraging.

U ziet het reisadvies van de Nederlandse Spoorwegen. Trein Onderweg en Nedelandse Spoorwegen adviseren in dit geval dezelfde route.

Advies van Zandvoort aan Zee naar Ermelo

Soms vertraagt een trein dusdanig, dat de overstap van het reisadvies niet meer mogelijk is, zoals in onderstaand voorbeeld. In zo'n geval verschijnt automatisch de knop "Alternatieve route".

Overstap op Amsterdam Sloterdijk niet meer mogelijk

Wanneer u in zo'n geval opnieuw het reisadvies bij Nederlandse Spoorwegen opvraagt, dan ziet u dat het oorspronkelijke advies "vervallen" is.

Advies van Zandvoort aan Zee naar Ermelo

Wanneer u bij Trein Onderweg op "Alternatieve route" klikt, dan worden alternatieve routes getoond. In dit geval een alternatief met dezelfde aankomsttijd op de bestemming, dus zonder vertraging.

Alternatieve route met zelfde aankomsttijd Latere overstap op Amsterdam Sloterdijk

Soms vervalt een trein in zijn geheel. Ook in zo'n geval toont Trein Onderweg automatisch de knop "Alternatieve route", zoals in onderstaand voorbeeld.

Spitstrein van Veolia rijdt niet

Invoermogelijkheden van de reisplanner

Van en Naar:

"huidig"

"<->"

Datum:

Vertrektijd en aankomst:

"later"

speling:

Voorbehoud